Droogst

Terug naar overzicht

Droogst
Een van de weinige dingen in het dagelijkse leven waar we geen invloed op kunnen uitoefenen, is het weer. Het komt zoals het komt. We staan er machteloos tegenover. En misschien juist daarom wordt er over het weer het meest gesproken, maar ook gemopperd en gezeurd. Een paar druppels is vaak al genoeg om te klagen, zeker in ons koude kikkerlandje. Toch hebben we een prachtige zomer gehad, vind ik, met wekenlang veel zon. Alleen het valt dan zo vies tegen als het weer herfstig wordt en zeker als dat al in augustus gebeurt. Maar we blijven optimistisch, want na regen komt zonneschijn. Dus: september, doe je best!

Daarbij heb ik al helemaal niks te klagen, want ik woon op het beste weerplekje van Nederland; aan de ‘gooje kanjtj van de Maas’, zoals ik dat zelf vaak gekscherend zeg. Nu werd mijn uitspraak deze zomer ook nog eens door anderen bevestigd. Want tijdens een verjaardagborrel van de buurvrouw werd gezegd dat het in Beegden vaker droog blijft dan aan de ‘angere kanjtj van de Maas’. Daarbij doelden deze échte Beegdenaren met name op Roermond. Wij hoefden ons tijdens die verjaardagsborrel op een zwoele zomeravond buiten in de tuin dus niet druk te maken over de donkere wolken die zich in de verte samenpakten. De dreigende onweersbui zou mooi aan de ‘angere kanjtj van de Maas’ voorbij gaan.
Nu neem ik niet meteen altijd alles aan wat er gezegd wordt en zeker geen uitspraken op een basis van een aantal alcoholische versnaperingen, dus ik dacht: dat ga ik eens opzoeken oftewel googelen. Wat blijkt: volgens een kaartje van het KNMI met de gemiddelde jaarlijkse neerslag over twintig jaar gemeten, is héél Maasgouw het droogste gebied van Nederland. Zelfs Linne, Maasbracht, Stevensweert en Ohé en Laak, dus ook ‘de angere kanjtj van de Maas’, staan als zeer droog ingetekend.

En Roermond? Die plek valt, volgens de statistieken van het KMNI, inderdaad net buiten het meest droge gebied. Nu kunnen de weerkundigen zeggen wat ze willen, maar bij elk nat pak denken ook wij ‘Maasgouwers’ telkens: Dju, regent het alweer! Het weergevoel zit tussen onze oren. En ook al hebben we nog zoveel zon gehad, een paar druppels regen doen snel die heerlijke warme stralen vergeten. Want ook in Maasgouw, zelfs in Beegden, komt na zonneschijn toch ook weer regen.

Gabi

Ps: Ook tijdens die verjaardagsborrel werden wij niet alleen van binnen nat. Wij kregen een flinke schamp van die onweersbui mee.