Column - Referendum

Terug naar overzicht

Referendum


Zeg eens eerlijk: wie heeft ‘m van a tot z gelezen? (Studenten staatsrecht uitgezonderd.) De Grondwet Krant. Het ‘boeiend’ stuk tekst dat je gratis kunt afhalen bij het GemeenteLoket. En guess what? De kranten gaan als zoete broodjes over de toonbank. De gemeente heeft nog een doos moeten bijbestellen. Toch vraag ik mij dan af wat een gemiddelde lezer bij thuiskomst met de krant doet? Na twee alinea’s gelezen te hebben vallen mijn ogen dicht. Ik heb het eerlijk waar geprobeerd, maar er is geen doorkomen aan. En het eind van het liedje is dat ik nog niet weet wat ik moet stemmen.

Maar er gloort licht aan de horizon. Want de krant is niet het enige medium dat duidelijkheid kan verschaffen over de Europese Grondwet. Juist ja, er is nog altijd de grote redder in nood; het internet. Ik klik meteen door naar www.ukomttochook.nl, www.grondweteu.nl en www.referendumcommissie.nl. Struinend over de pagina’s valt mij op dat het allemaal zo ongelofelijk positief is. Onderliggend aan de mooie woorden over de geweldige Europese Grondwet, wordt continu gefluisterd: stem ‘ja’, stem ‘ja’, stem ‘ja’. De Europese Grondwet is één groot voordeel. Nadelen zijn er blijkbaar niet.

Bij zoiets gaan meteen mijn nekharen overeind staan. Het maakt mij juist argwanend. Waarom wordt mij zo stiekem iets door mijn strot geduwd. Bij zulke positieve verhalen ben ik echt geneigd om ‘nee’ te stemmen. Maar echte gegronde redenen heb ik hier niet voor. Alleen dan dat ik er argwanend tegenover sta.